De meeuwen van Tinbergen — prologue

participative performance installation

Een participatieve performance installatie over ‘watching and wondering’, de zelfbenoemde grondhouding op basis waarvan gedragsbioloog Niko Tinbergen (1907–1988) uiteindelijk de Nobelprijs won. Het vrije veld in, goed kijken en jezelf daarbij de juiste vragen stellen, dat was in essentie hetgene waar hij zijn latere roem mee vergaarde.

 

Waar het uiteindelijke project in 2012 vooral zou gaan over de invloed van Tinbergens gedachtegoed op het moderne leven hier en nu, richtte het vooronderzoek in 2011 zich vooral op ‘waar het allemaal mee begon’; de grondhouding die voorafging aan alles en dankzij welke Niko Tinbergen zijn nieuwe wetenschap (de gedragsbiologie) heeft kunnen ontwikkelen.

 

Met deze theatrale installatie nodigt Cowboy bij Nacht de bezoeker uit om even in de geest van Niko Tinbergen te kruipen. Samen met de makers worden de voor die tijd unieke uitgangspunten en voorwaarden voor Tinbergens pionierswerk onderzocht. Het onderzoekresultaat zelf wordt op een centrale plek verzameld zodat er gedurende het festival een collectief gegenereerd resultaat ontstaat, dat mede als basis zal dienen voor de verdere ontwikkeling van dit project.

 

Niko Tinbergen (1907–1988) was een briljant vogelaar die de Nobelprijs won. Het vrije veld in, goed kijken en jezelf daarbij de juiste vragen stellen, dat was in essentie hetgene waar hij zijn latere roem mee vergaarde. Theatergroep Cowboy bij Nacht zal Niko Tinbergen en zijn gedachtegoed tijdens Oerol 2012 een groot eerbetoon geven. Dit jaar presenteert cowboy bij nacht alvast De Proloog: een uur lang in stilte turen over De Boschplaat door de ogen van Tinbergen.

 

Wie durft?

Year

2011

Kind

participative performance installation

Location

Oerol Festival, Terschelling